Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

animaties

18

okt
2013

In animaties
Ontwerp

Door Stefan de Groot

Storytelling animatie

On 18, okt 2013 | In animaties, Ontwerp | Door Stefan de Groot

Creative Cave maakt animaties om verhalen tot leven te brengen. Dat kan op verschillende manieren. Voor de overheid kreeg ik een opdracht om de verandering binnen het ICT gedeelte uit te leggen. Automatisering is een abstracte materie. Het is dan ook de kunst om dit op een heldere manier uit te leggen zonder in teveel details te treden. Helaas is het filmpje voor intern gebruik en kan ik het hier niet tonen. Hieronder een kleine impressie van de animatie en hoe de animatie gemaakt is.

Storytelling script
Communicatieadviseur Barbara Philipsen kwam met een goed script om het verhaal uit te leggen via een metafoor. De metafoor werd een reis met een schip langs  17  eilanden en de verbinding die werd bereikt binnen 3 jaar. De opzet van de animatie was om alles op een verhalende manier uit te leggen. Een verhaal vertellen via Storytelling. Het voordeel is dat je alleen de hoofdlijnen vertelt en de aandacht weet vast te houden.

Stijl en moving storyboard
Op basis van het script maakte ik eerst een moodboard van de stijl van de film. Ik koos voor een gestileerdere grafische stijl die refereerde aan de UPA animaties uit de jaren ’60.
Na goedkeuring van het moodboard maakte ik de storyboards in een Moleskine storyboard boekje. Het voordeel van het maken van een storyboard op klein formaat (thumbnails) is dat je snel je ideeën kan verwerken zonder te gedetailleerd te worden. Na de eerste opzet van het storyboard werkte ik de schetsen verder uit in een moving storyboard (animatic). Op basis van de voice-over kon ik al een schetsmatige opzet maken van de tekenfilm waarin de timing, ontwerp en camerabewegingen werden vastgesteld. De animatic diende ook als referentie voor de planning van het maken van de karakters, achtergronden, props, 2D-animaties en 3D-elementen.

Achtergronden en animatie

Ik schilderde de achtergronden in Photoshop en de 2D animaties van de karakters in Flash. 3D animator Erwin Kneppers verzorgde alle CGI-elementen, zoals het schip, de kraan op de kade, de machine en het grote cargo schip op het einde van de film. De 3D ontwerpen moesten wel in stijl blijven van de film. In Anime Studio Pro importeerde ik de 3D elementen en gaf ze een cartoon rendering mee.

Compositing en edit
De animaties van de karakters en de animatie van de machine met lopende band animeerde ik in Flash. Deze renderde ik uit als PNG sequentie. De PNG sequenties zette ik om in transparante Quicktime filmpjes. In Anime Studio Pro bracht ik per scene alle elementen samen. Vooral de scenes op de kade waren intensief om in elkaar te zetten, ze bestaan uit 3D-animaties, meerdere Quicktime-filmpjes en grote achtergronden. Alle camera bewegingen deed ik in Anime Studio Pro. Hierin kan je de elementen in diepte zetten, waardoor er een filmisch parallax effect ontstaat. Nadat de film klaar was stuurde ik  het door naar de geluidsbewerker.

Geluid
Geluid is een belangrijk onderdeel van een film. De keuze van muziek speelt ook een grote rol in de sfeer van de film. Muziek is het cement van je geluidsontwerp. Na intensief zoeken had ik eindelijk de juiste stockmuziek gevonden. Een epische filmscore met verschillende dynamieken. Okke Enzler verzorgde het geluid voor de film. In het beginstadium nam hij al de stem op van actrice Barbara Labrie. Hij maakte tevens het geluidsontwerp op de animatie met sound effects en de muziek.

Eindproduct
Na de geluidbewerking was de animatie eindelijk klaar. Het maken van een animatie is teamwork. Het eindresultaat mag er zijn!