Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

Otter voor Vechtstromen

On 23, mei 2016 | In | Door Stefan de Groot

Otter voor Vechtstromen

Otter animatie Vechtstromen. Voor Waterschap Vechtstromen ontwikkelde ik het karakter Victor de Vechtotter. Het is een otter die als eerste in Nederland komt om te kijken of het weer veilig is om terug te keren.

Een jaar gelden werd ik gevraagd door Waterschap Vechtstromen om te komen praten over het ontwerpen van een mascotte van een otter. Ik had een gesprek met Renilde Huizenga die voor Waterschap Vechtstromen dit project leidt. Van de mascotte zou een pak worden gemaakt om kinderen op een leuke manier uit te leggen hoe de Overijsselse Vecht steeds schoner wordt. Er was ook een wens om een tekenfilm te maken over de otter. Ik had al eerder animaties gemaakt over dieren met het YouTube kanaal ZOODus! Hierin vertelt Prof. Dr. Anton Mol alles over dieren.

Ontwerp Victor de Vechtotter
 Otter voor Vechtstromen VictorVechtotter-karakterOntwerp
Aanvankelijk moest ik een ontwerp van de otter maken voor het maken van een mascotte pak. Voor het ontwerpen van een pak moet je altijd rekening houden dat het pak past en dat de acteur die erin zit vrij kan bewegen en het pak makkelijk kan aantrekken. Ik begon met het ontwerpen van het pak en gaf de otter, Victor de Vechtotter genaamd, een oud badpak aan met streepjes. Bij het ontwerpen van dieren karakters maak ik gebruik van zoveel mogelijk foto’s en begint het schets proces. Eerst schets ik het dier meerdere malen om de verhoudingen en eigenschappen in mijn vingers te krijgen. Daarna begint het werkelijke ontwerp van het karakter. Wat maakt hem speciaal en hoe beweegt en kijkt hij. Bij het ontwerpen denk ik ook na over het verhaal van het karakter. Waar komt hij vandaan, wat heeft hij meegemaakt en wat zijn de motieven om terug te keren naar zijn vaderland? Ik stuurde eerst een aantal schetsen op van Victor waaruit de opdrachtgever kon kiezen. Op de keuzes die worden gemaakt ga je daarna weer verder met het ontwerpen van het karakter. De prioriteit verschoof naar het ontwerp voor het tekenfilm karakter. Daarin was ik vrijer in het ontwerp. Ik besloot om de Victor de Vechtotter echt als een dier te ontwerpen.
Otter voor Vechtstromen karakter ontwerp

Script
Voor het schrijven van het script vergaarde ik zoveel mogelijk informatie over de Vecht. Wat was de geschiedenis van de Vecht? Waar ontspringt de Vecht en wat is er in de tussentijd veranderd? Ik besloot om het script te schrijven vanuit het oogpunt van de otter. Waarom waren ze vertrokken uit Nederland? Victor is een jonge otter die de stoute schoenen heeft aangetrokken om een kijkje te gaan nemen naar het verleden van zijn ouders en grootouders. De otters zijn teruggetrokken naar Duitsland waar het water nog schoon is. Als de Overijsselse Vecht weer schoon genoeg is, dan zullen de otters weer terugkeren naar Nederland. De eerste sporen zijn al gevonden van otters in Nederland tussen Ommen en Junne.

Sporen van Otters tussen Ommen en Junne

Sporen van Otters tussen Ommen en Junne

Filmopname
Vecht-Filmopname-Silhouette
Van af het begin was het al duidelijk dat ik de otter zou gaan animeren met Life-action beelden. Op een mooie herfstdag in november 2015 maakte we filmopname van de Vecht. We hadden geluk dat het weer mee zat. We trokken erop uit met een hoop camera apparatuur. Een HD camera voor de statische beelden. Twee Go-Pro’s: eentje voor onder water opname en een Go Pro voor de lucht shots vanuit een Drone. ’s Morgens vroeg vaarde we mee met een rattenvanger die ons alle mooie plekken van de Vecht liet zien.
VechtFilmOpname
We maakte de opname in Hardenberg, omdat Waterschap Vechtstromen daar bezig is met nieuwe projecten om de Vecht natuurlijker te laten stromen. De filmopname werden gemaakt door mijn vaste cameraman Siebe Meijer, waarmee ik al veel producties heb gemaakt. In de middag maakte we nog opname in het Vechtpark bij de vistrap. Hier maakte we tevens de Drone shots van de omgeving en de shots waar Victor de Vechtotter uit het water springt en zich voorstelt. De vistrap was daarvoor de beste locatie. Voor het integreren van life-action en animatie moet je een hoop plannen om het shot goed te krijgen. Na de introductie springt Victor in het water en zwemt hij weg door de vistrap. Voor het opening shot gebruikte ik verschillende beelden van de vistrap. Victor zwemt door de vistrap en springt op uit het water. Hiervoor had ik 3 shots nodig. Na de introductie van Victor springt hij het water in. Daarvoor hadden we een plons in het water nodig. Tijdens de opname stond ik opzij met een paar stenen en gooide ik deze in het water, totdat we eindelijk de juiste plons hadden.
Otter voor Vechtstromen

Stem
Na goedkeuring van het script nam ik de stem op. De stem is ook van de cameraman Siebe Meijer. Hij is ook een voice-over acteur. In volgende films gaan we ook mensen interviewen en daarom is ook handig dat de cameraman tevens de stem van het karakter is. Victor de Vechtotter is een echte otter, speels en erg bewegelijk. De stem sluit daarom goed aan op het karakter.

Animatie
Na het ontwerp van het karakter maakte ik een setup in Anime Studio Pro. Het is een 2D software pakket waarmee je ook kan animeren met botten. Het in elkaar zetten van Victor zorgde voor een probleem. Meeste tekenfilmkarakters zijn opgebouwd uit meerdere onderdelen om het animeren te vergemakkelijken. Victor de Vechtotter bestaat uit één geheel. Daarvoor moest ik een goede setup maken waarin het hele lichaam goed te animeren was. Otters zijn erg bewegelijk en dit moest ook terugkomen in de animatie.
Otter voor Vechtstromen
Aanvankelijk had ik gekozen voor een meer cartoonachtig karakter, maar na een paar testen met de natuurlijke filmbeelden was het verschil te groot. Ik besloot om de vacht van Victor realistisch te schilderen. Dit deed ik op de iPad met de Apple Pencil.
Schilderen vacht otter op de iPad
Het schilderen van de vacht kostte twee dagen. Ik gebruikte hiervoor veel voorbeeld foto’s van echte otters. Victor springt in en uit het water, daarvoor moest de vacht nog nat zijn. Hierdoor krijg je ook meer structuur in de vacht. De schildering van de vacht importeerde ik in de karakter set-up en na een aantal test shots had ik eindelijk een otter die goed paste in een natuurlijke omgeving. Op basis van de stem animeerde ik Victor en het eindresultaat is te zien in de introductie video. Er zullen meerdere films verschijnen met Victor de Vechtotter. Hij gaat mensen interviewen en nieuwe projecten bezoeken.