Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

Narratieve Schilder Animaties

On 07, feb 2020 | In | Door Stefan de Groot

Narratieve Schilder Animaties

Narratieve Schilder Animaties

Stefan de Groot van Creative Cave ontwikkelde een nieuwe animatietechniek voor documentaires, Narratieve schilder animaties. Het is een animatie met afbeeldingen die worden geschilderd op een vertellende manier. 

Om ingewikkelde processen uit te leggen in films of video’s wordt er vaak gebruik gemaakt van animaties om alles zo efficiënt mogelijk te vertellen. Meestal worden dit soort animaties uitgelegd in een grafische stijl met IsoType of met Whiteboard animaties. De animaties dienen als opluchting of als een breekpunt in video’s. 

Narratieve Schilder Animaties

Stefan de Groot Yucatan Koraal
Voor de documentaire ‘ An Ocean Story’ van Sander van Weert ontwikkelde Stefan de Groot een nieuwe manier van animeren, Narratieve Schilder Animaties. ‘An Ocean Story’ gaat over global warming, plastic vervuiling in de oceanen, coral bleaching en mangroves die verloren gaan. De toon van de documentaire is urgent en serieus van toon, met sfeervolle beelden van het maritieme leven. Om aansluiting te vinden tussen de live-action beelden en de animatie was een andere stijl nodig. Enerzijds moeten de animaties in het kort uitleg geven over mangroves, koralen en plastic vervuiling. Anderzijds mogen de animaties geen groot contrast vormen met de filmbeelden. 

Storyboard

An Ocean Story Storyboard door Stefan de Groot
Stefan de Groot ontwikkelde een speciale techniek om schilderijen tot leven te laten komen. Het schilder proces wordt opgenomen en gesynchroniseerd met de voice-over. Hiervoor moet eerst een storyboard worden gemaakt om te bepalen welke beelden uitgewerkt moeten worden als schilderij en in welke volgorde. Na goedkeuring van het storyboard begint het schilderproces.

Levende Schilderijen

Voor het schilderen van het maritieme leven is veel onderzoek nodig. Waar speelt het verhaal zich af en wat voor een vissen leven er in de regio? Na alle research wordt er begonnen aan het schilderen van de scenes. De volgorde van hoe het beeld ontstaat is hierbij leidend, het beeld volgt de vertelling.  De schilderijen worden digitaal geschilderd op de iPad en de schermopnames worden verwerkt in de edit. Het maken van narratieve schilder animaties is een intensief proces, ze moeten in één keer goed geschilderd worden en in de juiste volgorde. 

Wereld premiere Pathé Tuschinski

Op 23 september 2019 vond de wereld premiére plaats van de documentaire ‘An Ocean Story’ in Pathé Tushinski. De documentaire werd lovend ontvangen door een uitverkocht publiek en wordt opgenomen in het educatieve programma van Pathé.  ‘An Ocean Story’ wordt ingezet om meer bewustzijn te creëren voor een groot publiek en in de politiek. 

‘An Ocean Story’ is nu te zien op Videoland.

Wilt u ook een Narratieve Schilder Animatie laten maken voor uw video of documentaire? Neem dan contact op met Stefan de Groot van Creative Cave.