Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

On 01, dec 2015 | In | Door Stefan de Groot

Kinderboek Animaties

Kinderboek Animaties. Creative Cave maakt animaties van bestaande illustraties. Hier een voorbeeld van een animatie voor de kinderboeken app Timo en het toverboek. Op basis van de originele illustraties maakte ik deze animatie.

Illustratie stijl definiëren
CreativeCave-Kinderboek-Timo

Bij het maken van animaties op basis van originele illustraties bestudeer ik eerst de stijl van de illustrator. De animaties moeten exact in de stijl van het kinderboek blijven. Je brengt tenslotte een boek tot leven. Kinderboeken en prentenboeken worden vooral gemaakt voor print. De illustraties worden meestal op papier getekend en geschilderd, daardoor ontstaat er een unieke stijl en sfeer in de illustraties. Dit betekent dat de scans van de illustraties maar 1 laag bevatten. Om bestaande illustraties te bewerken moeten alle elementen eerst losgemaakt worden. Dat gebeurt in Photoshop. In bovenstaande video leg ik uit hoe het proces van het maken van kinderboek animaties in zijn werk gaat.

Bewerking kinderboek illustraties
CreativeCave-Kinderboek-illustratie-bewerken

Ten eerste moet er bepaald worden wat er in de scene gaat gebeuren. Hoe kan je het verhaal het beste vertellen en welke elementen komen tot leven? Nadat duidelijk is wat er in de scene gaat gebeuren ga ik de illustratie bewerken in Photoshop. Het karakter wordt losgeweekt van de achtergrond. Hierdoor ontstaat er een gat in de achtergrond. Dit gat moet hersteld worden in de stijl van de illustratie. Hiervoor gebruik ik verschillende methodes. Andere gedeeltes van de illustratie kunnen gekopieerd worden, of met Content Aware en de Clone Tool kunnen de achtergronden worden hersteld. Ik bestudeer eerst alle illustraties van een Kinderboek of prentenboek. Wat voor een materialen zijn er gebruikt in de originele illustratie. Hoe zijn de karakters opgebouwd? Op basis van deze studie kan ik missende onderdelen aanvullen of zelf soms bijtekenen of schilderen in de stijl van de illustrator. Het helpt dat ik zelf ook een illustrator ben, dat is handig bij het definiëren van een stijl. Na het aanvullen van de achtergrond maak ik het karakter gereed voor animatie. Alle bewegende onderdelen worden op aparte lagen gezet.

Illustraties animeren
CreativeCave-animeren-kinderboek

Als de illustratie bewerkt is in Photoshop en alle lagen correct zijn benoemd, dan importeer ik het in Anime Studio. Dit is een software programma waarin ik al jaren werk. Het voordeel van dit programma is, dat je de animaties kan voorzien van botten. Je maakt in feite een skelet voor je karakter en dit kan je animeren, zodat je karakter tot leven komt. De structuur van de originele illustraties blijven bewaard en bewegen mee met de beweging. De scene in deze video is uit de kinderboeken app Timo en het toverboek. Het boek is geschreven door Rian Visser en de illustraties zijn van de Belgisch illustrator Klaas Verplancke. Timo en het toverboek is te bekijken op de iPad en kan je bestellen in de AppStore. TIMO EN HET TOVERBOEK APP

Kinderboek animaties voor TV
Creative Cave heeft meerdere animaties gemaakt van kinderboeken. We hebben animaties gemaakt voor KRO kinder TV. Waaronder de tekenfilm Lees mee met Nijntje. Verder hebben we ook de animaties verzorgd voor de kinderboeken app De gelukkige olifant van Youp van ’t Hek en de kinderboeken app Timo en het toverstokje.

Wilt u ook een kinderboek of prentenboek om laten zetten als tekenfilm, of wilt u een bestaande illustratie in stijl laten animeren? Neem dan contact op met Stefan de Groot van Creative Cave. Ga naar de contact pagina en mail of bel.