Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

Gouden Straatjes Haarlem voor ANWB

On 05, feb 2017 | In | Door Stefan de Groot

Gouden Straatjes Haarlem voor ANWB

Voor de ANWB maakte ik de illustratie de ‘Gouden straatjes’ van Haarlem op de iPad Pro met de Apple Pencil. Lees hier het ontstaan van de illustratie.

Haarlem is de stad waar ik woon en werk. Ik hou van de stad en loop graag door de binnenstad. Mijn studio staat in het midden van het centrum met uitzicht op de Sint BAVO. Een kerk die van heinde en verre te zien is. Van mijn uitzicht besloot ik een schilderij te maken. In samenwerking met Haarlems Dagblad had ik een wedstrijd opgezet, zodat de lezers de poster konden winnen. Op 17 december 2016 kon ik de poster uitreiken aan de gelukkige winnaar in Boekhandel de Vries en er was een Meet & Greet waar ik liet zien hoe ik de poster had geschilderd op de iPad Pro. De poster is te koop bij Boekhandel de Vries in de winkel en op de website.

Stefan de Groot Winter in Haarlem poster

Stefan de Groot reikt de poster Winter in Haarlem uit in Boekhandel de Vries in Haarlem

Gouden Straatjes Haarlem voor ANWB Kampioen
Niet veel later kreeg ik een aanvraag binnen om voor het ANWB magazine De Kampioen een illustratie te maken van de ‘Gouden straatjes’ van Haarlem. De Gouden straatjes zijn de Warmoestraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat en de Koningstraat en de Gierstraat. Voor het artikel werden alleen de Warmoestraat en de Schagchelstraat uitgelicht.

Selectie winkels
Gouden straatjes Haarlem

De Warmoestraat achter de Sint Bavo kerk is misschien wel het mooiste straatje van Haarlem. Het heeft uitzicht op de kerk. De straat is bedekt met kinderhoofdjes en voor de winkels liggen mozaïeken met emblemen die laten zien wat de oorspronkelijke bestemming was van het pand. De mozaïeken zijn geel van kleur. Daar kreeg ik het idee voor de illustratie. Ik gebruikte de mozaïeken als de elementen die goud oplichten. De illustratie kwam boven een artikel te staan die meerdere straten van Haarlem beschreef. Op de afbeelding moesten zoveel mogelijk winkels komen te staan. Ik besloot om een wandeling te maken door de straatjes en panden uit te zoeken die visueel divers zouden zijn. Meestal loop je door de stad en kijk je alleen op de hoogte van de winkels. Ik kijk vaak omhoog en zie dan prachtige panden die in verschillende periodes zijn gebouwd. Terwijl ik door de straatjes liep nam ik foto’s van alle panden die in het artikel voorkwamen. De straten in het centrum zijn erg smal. Het is dus schier onmogelijk om een pand helemaal op de foto te krijgen. Ik gebruikte al de foto’s om een goed beeld te krijgen van alle panden en maakte een keuze uit panden die zo divers mogelijk waren.

Schets

Stefan de Groot ANWB schets 'Gouden Straatjes' Haarlem

Stefan de Groot ANWB schets ‘Gouden Straatjes’ Haarlem

Ik besloot om de illustratie te maken op mijn iPad Pro met de Apple Pencil. Het is nu mogelijk om illustraties te maken op de iPad in een hoge resolutie. Dat is nodig als je illustraties worden gedrukt in een magazine. Ik maakte eerst snelle schetsen terwijl ik door de straten van Haarlem liep. Ik lette vooral op de verhouding van alle onderlingen panden. Hoe hoog waren ze ten opzichten van elkaar.
Aan de linkerkant van de illustratie schetste ik 3 panden uit de Warmoestraat. In het midden van de illustratie zette ik een gedeelte van de Sint Bavo. Aan de rechterkant tekende ik de panden uit de Anegang en de Schagchelstraat. Toen de schets klaar was bracht ik schaduwpartijen aan met gewassen inkt. Daarvoor heb ik een eigen digitale penseel gemaakt die dezelfde eigenschappen heeft als gewassen inkt. Deze schets stuurde ik op naar de ANWB.

Uitwerking in kleur
ANWB Gouden Straatjes Haarlem door Stefan de Groot

De opdrachtgever was erg enthousiast en ik kon de illustratie verder uitwerken in kleur. Als je digitaal werkt dan ontstaat het gevaar dat je illustratie er te gelikt komt uit te zien. Dat was zeker zo toen ik nog mijn illustraties in Photoshop of illustrator maakte. Nu teken en schilder ik mijn illustraties op de iPad in de schilder app Procreate. Als illustrator ben je altijd op zoek naar de beste materialen om mee te werken en de app Procreate op de iPad Pro met de Apple Pencil komt het dichtst bij het tekenen en schilderen op papier. Over het tekenen en schilderen in Procreate heb ik een interactief eBook gemaakt met 35 videos waarin ik alles uitleg over Procreate. Het eBook is verkrijgbaar in iBooks: Stefan Tekent: Procreate Video Handboek.
Stefan de Groot illustratie Haarlem Jacobus Pieck

Ik besloot om de illustratie in een oude stijl te schilderen. De naam ‘Gouden Straatjes’ verwijst naar de Gouden Eeuw waarin Haarlem een belangrijke handelsstad was. De panden lichten op vanaf de gouden straatjes. Als kader om de gehele illustratie zette ik een gouden rand met in het midden de silhouet van de kroon van de Sint Bavo. Tijdens de feestdagen zijn deze als feestverlichting door de hele stad te zien. Het artikel over de ‘Gouden Straatjes’ is ook te zien op de site van de ANWB.

Wilt u ook een speciale illustratie laten maken voor een artikel in een magazine of over een product of dienst? Neem dan contact op met Stefan de Groot van Creative Cave.