Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

Aquarel Animatie voor Museum Haarlem

Aquarel Animatie voor Museum Haarlem

Voor Museum Haarlem maakte Stefan de Groot van Creative Cave een aquarel animatie op de muziek van Boudewijn de Groot. De tekenfilm heet ‘Het Spaarne Stroomt’ naar het gelijknamige nummer van Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh. 

Concept

Aanvankelijk was het idee om duizend jaar Haarlem te vatten binnen 4 minuten. Dit was niet haalbaar. Eerst maakte Stefan de Groot een concept over de laatste vijftig jaar van Haarlem. De nadruk ligt op kunst en cultuur. De rode draad in ‘Het Spaarne Stroomt’ is het Spaarne, het is de levensader van Haarlem. De teksten van Lennaert Nijgh van het lied ‘Het Spaarne’ dienen als leidraad.

Aquarel

iPad Aquarel schilderij Stefan de Groot
Omdat de hele film over de rivier het Spaarne gaat koos De Groot voor een aquarel stijl om het water element van de film te benadrukken. Vervolgens maakte hij een concept schilderij in aquarel. De schilderijen werden in zwart-wit geschilderd met de steunkleur rood. Dezelfde kleur als het Wapen van Haarlem.

Techniek

De aquarel schilderijen zijn op papier en de iPad geschilderd. Voor het digitaal schilderen ontwikkelde Stefan de Groot een aquarel penseel die alle eigenschappen heeft van een echt penseel. In het concept schilderij ontwikkelde hij een werkbare methode om in een korte tijd van 2 maanden meer dan honderd aquarellen te vervaardigen. Alle aquarellen werden in meerdere lage geschilderd en via software in diepte gebracht met een parallax effect. De animaties in de film werden in dezelfde aquarel stijl geschilderd om een naadloos geheel te krijgen. Voor de animatie van animator Gerrit van Dijk werd een rotoscoop techniek toegepast. Rotoscope is een animatietechniek waarin filmbeelden wordt overgetrokken en bewerkt. Andere elementen zoals special effects werden beeldje voor beeldje geanimeerd in aquarel. Middels een Short Throw Beamer wordt de film geprojecteerd in de laatste ruimte van de tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’.

Kijk voor meer informatie op de site van Stefan de Groot.

‘Allemaal Haarlemmers’ opent op 5 september 2020 in Museum Haarlem

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem