Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Nieuws

21

mrt
2020

In Nieuws

Door Stefan de Groot

Interview Formule 1 tentoonstelling

On 21, mrt 2020 | In Nieuws | Door Stefan de Groot

Op 13 maart 2020 zou de tentoonstelling ‘Magic Moments Formule 1 Zandvoort’ openen in Zandvoorts Museum. Voor de tentoonstelling heb ik een documentaire gemaakt over de geschiedenis van Formule 1 op Circuit Zandvoort: F1 3D Sound Experience. De film wordt afgespeeld op een scherm van 6 bij 4 meter en met surround geluid.

De auto’s razen om je heen en de kijker wordt in de race getrokken. Sinds het geluid van de auto’s groot onderdeel van de beleving is moest ik bij oude  beelden zonder geluid de juiste geluiden van de auto’s vinden en toevoegen in een sound edit. Samen met Edwin Teunissen van Technodesk Audiovisuele projecten hebben we de F1 3D Sound Experience geïnstalleerd in Zandvoorts Museum. Voor deze experience is een aparte ruimte gebouwd om het geluid te optimaliseren en het geluid te isoleren voor de rest van het museum.

Interview Formule 1 tentoonstelling Zandvoorts Museum

Donderdag 12 maart 2020 had ik een interview met Richard Stekelenburg van het Haarlems Dagblad over de F1 3D Sound Experience samen met directeur Hilly Jansen. Aan het einde van de dag kregen we te hore dat alle musea in Nederland de deuren moesten sluiten in verband met het Corona virus.

Haarlems Dagblad interview Stefan de Groot

Hier een deel van het artikel in het Haarlems Dagblad van 14 maart 2020:

De expositie ’Formule 1 – Magic Moments’ staat vanwege de maatregelen rondom het coronavirus voorlopig in de pitstraat. Voor hoe lang? Jansen: ,,In elk geval tot en met 31 maart. Daarna hoop ik direct open te kunnen, maar alles is onzeker nu. We weten niet eens of de Formule 1 in Zandvoort straks wel kan doorgaan.’ ’Luttele uren eerder troffen we Hilly Jansen en multimedia-kunstenaar Stefan de Groot opgetogen en laatste puntjes op de i zettend aan. 

3D Sound Experience

Spektakelstuk van de tentoonstelling is zonder meer de 3D Sound Experience. Het is te beleven in de ruimte waar het geluid van die brullende motoren vandaan komt. Multimediakunstenaar Stefan de Groot stelde met financiële en technische steun van Edwin Teunissen van Technodesk Audiovisuele Projecten een film over de Zandvoortse geschiedenis van de F1 samen. Het geluid komt van rondom alsof je daadwerkelijk aan de rand van het circuit staat.

Op basis van het type auto dat te zien is, moest ik hier en daar dus elders het passende geluid erbij zien te vinden.

De beelden die De Groot gebruikte kwamen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, maar ook van particulieren. ,,Het is zo bijzonder wat mensen thuis hebben en wat voor kennis ze daarbij hebben over wat hier allemaal is verreden. Ik had vooraf in mijn hoofd een film te maken van vijftien minuten. Het werd ruim anderhalf uur. Ik heb het na eindeloos schaven nu teruggebracht tot 37 minuten.’’

F 1 3D Sound Experience Zandvoorts Museum

Terwijl de Brit Jim Clark in zijn Lotus voorbijkomt zoals hij dat in 1967 in Zandvoort deed, vertelt De Groot over de puzzel die hij moest leggen om beeld en geluid samen te krijgen. ,,De privébeelden zijn doorgaans zonder geluid opgenomen. Op basis van het type auto dat te zien is, moest ik hier en daar dus elders het passende geluid erbij zien te vinden. Dat was spannend.’’ Het resultaat is om je broekspijpen bij te voelen trillen. Nu nog even wachten tot de lichten voor ’Formule 1 – Magic Moments’ alsnog op groen kunnen.

Richard Stekelenburg