Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Nieuws

Formule 1 Circuit Zandvoort documentaire Zandvoorts Museum

On 07, jul 2020 | In Nieuws, script, tentoonstelling, YouTube | Door Stefan de Groot

Voor Zandvoorts Museum maakte Stefan de Groot een documentaire over het verleden van Formule 1 op Circuit Zandvoort. De F1 3D Sound Experience.

 

Documentaire F1 3D Sound Experience

Voor het maken van de documentaire ‘F1 3D Sound Experience’ werd er onderzoek gedaan naar het verleden van Formule 1 in Zandvoort. De hele documentaire (30 minuten) is te zien in het Zandvoorts Museum op een scherm van 6 bij 4 meter. Op het YouTube kanaal van Zandvoorts Museum. zijn  korte fragmenten uit de documentaire te zien.  In deze video is de stratenrace te zien die werd gehouden in 1939 met de naam Prijs van Zandvoort.

Zandvoort 1935

Zandvoort heeft altijd al iets met snelheid gehad. Uitvinder C.J. Stoete maakte dit ontwerp van een een propeller voertuig. Met 50 km per uur reed hij over de boulevard van Zandvoort. Alle huizen en hotels op de boulevard zouden later een andere functie krijgen… Zandvoort verkeerd in een crisis, vele hotels moeten de deuren sluiten en de mondaine badgasten zoeken hun vertier in het buitenland. De Eerste Wereldoorlog betekent het definitieve einde van Zandvoort als internationale badplaats. De bezoekers zijn dagjesmensen die met de tram en fiets naar Zandvoort komen en de kostbare hotels links laten liggen. Burgemeester Henri van Alphen ziet met lede ogen aan dat de jetset zijn vertier in het buitenland zoekt. Autoraces zijn een noviteit en hij besluit een race te organiseren door de straten van Zandvoort. De race zal plaats vinden in het noorden van Zandvoort waar een nieuwe wijk wordt aangelegd.

Prijs van Zandvoort 1939

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (K.N.A.C.) wordt op 3 juni 1939 de ‘Prijs van Zandvoort’ georganiseerd. Er worden tribunes gebouwd en langs het parcours worden luidsprekers opgehangen zodat iedereen de race kan volgen. Het parcours bestaat uit uit een 8-vormige lus die door de van Lennepweg, Nicolaas Beetslaan, Vondellaan en Dr. Mezgerstraat loopt. Dit stratencircuit wordt binnen twee maanden voltooid en kost 112.000 gulden. Enkele weken voor de race nodigt Van Alphen een aantal coureurs uit voor een testrit. 1939 Op 3 juni 1939 vind de eerste stratenrace plaats onder de naam Prijs van Zandvoort. Er worden verschillende races gereden.

Tags | , , ,