Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Creative Cave | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Portfolio

Ontwerp tentoonstelling eiBoek

On 11, jul 2014 | In | Door Stefan de Groot

Ontwerp tentoonstelling eiBoek

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2014 presenteerde ik de tentoonstelling ‘Anton Mol en de ontdekking van het eiBoek’. Een expositie over de audio E-Book serie ‘De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol’, verkrijgbaar in iBooks.
CONCEPT
Het eerste idee voor de tentoonstelling kreeg ik terwijl ik aan het karakter Prof. Dr. Anton Mol werkte voor een vervolg op de E-Book serie. Anton Mol is een bioloog en ontdekker van zeldzame dieren. Hij komt uit de analoge wereld van papier en boeken. E-books bestaan al vrij lang, maar zijn nog lang niet zo bekend bij het grote publiek. Om de eerste serie van Anton Mol onder de aandacht te brengen besloot ik een tentoonstelling te maken waar de E-book serie te zien was. Stripdagen Haarlem 2014 was daar een uitgelezen kans voor. De serie is een mix tussen een prentenboek en een tekststrip. Als je scripts schrijft ga je altijd uit van de karakters. Anton Mol is een academisch onderzoekend type van de oude stempel. Ik wilde Anton Mol zelf zijn E-book serie voor iBooks laten presenteren vanuit zijn kennis en beleving. Hij krijgt een telefoontje van zijn uitgever (Creative Cave Publishers) dat zijn boeken nu verkrijgbaar zijn in iBooks. Anton Mol weet niet wat iBooks is en hoort ei-Boek. Als onderzoeker wil hij daar het fijne van weten en probeert op wetenschappelijk wijze vorm te geven aan het ei-Boek. Een boek dat uit een ei komt.

ONTWERP
Voor de tentoonstelling maakte ik eerst het ontwerp voor de poster: Anton Mol die kijkt naar een boek dat uit een ei komt. Op basis van de poster werkte ik het concept verder uit.

Ik mocht gebruik maken van een zeventien eeuwse ruimte van Robben Art&Design. Deze diende als de bibliotheek van Anton Mol waar hij de bezoekers verwelkomt. Ik moest ook een manier zien te vinden om de 3 boeken uit de audio E-book serie ‘De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol’ ten toon te stellen. Ik maakte een schets van de ruimte waar de eiBoeken gepresenteerd moesten worden.


De schouw van de ruimte was een perfect scherm voor projectie.

John Robben van Robben Art&Design had me een jaar eerder al getipt over de i-Lusio; een display waarmee je via de iPad een hologram kan laten zien. Ik maakte een afspraak met Feddow Claassen, de ontwerper van i-Lusio en besprak hoe ik de animatie het best kon maken.

UITWERKING
i-Lusio


Voor de i-Lusio maakte ik een animatie van de geboorte van het eiBoek. Voor de animatie maakte ik een oud boek over de Dodo. Ik had eerder al onderzoek gedaan over de Dodo in Artis Bibliotheek van de UvA voor het E-book Zoo Dus!: De Dodo. In de i-Lusio legde ik zaagsel neer dat werd uitgelicht door een klein spotje. Hierdoor kwam de animatie meer naar voren en zag de animatie van de geboorte van het ei er realistisch uit.

Presentatie ei-Boeken

Voor de presentatie van de eiBoeken liet ik 4 zwarte consoles maken en bordeaux rood fluwelen kussens. In Photoshop maakte ik een mock-up met verschillende kleurcombinaties. De muren van de 17 eeuwse ruimte waren bekleed met goud doek. De beste combinatie was het witte ei op een rood fluwelen kussen en een zwart console eronder.

De mega eieren maakte ik van gips, waardoor ze een grove structuur kregen.
John Robben hielp met de constructie van het eiBoek op het console.

Voor alle 4 de consoles ontwierp ik naamkaartjes waarin de bekleding van de muren terug kwam en een QR-code met de verwijzing naar het E-book in iBooks.

Anton Mol presenteert

Voor de presentatie op de schouw maakte ik de animatie van Anton Mol in Anime Studio Pro. De achtergrond schilderde ik in Photoshop. Voor de projectie had ik een beamer nodig met een telelens. Technodesk was een van de sponsors van de tentoonstelling en leverde de beamer met telelens en het geluid. Voor de zware beamer moest een constructie worden gemaakt. Van aluminium werd een stevige stelling gemaakt om de deur heen. Deze werd aangekleed met gordijnen van dezelfde fluwelen stof als de kussens.

DETAILS
Voor de verdere aankleding van de ruimte maakte ik een introductie poster voor het begin van de tentoonstelling.

Van de tentoonstelling poster liet ik een grote poster op Abri-formaat printen voor op de deur van het gebouw en twee grote banieren voor in het gebouw.

Ik liet een Giclée artprint maken van ‘De Hermetica Philosophica Animalia’: een illustratie uit het E-book Het eerste nijlpaard.

Voor op de oude piano liet ik foto’s uitprinten van de illustraties uit de boeken.

Helaas was de tentoonstelling maar twee dagen te zien. Gelukkig heeft filmmaker Siebe Meijer de tentoonstelling vastgelegd op film.


Ik heb met veel plezier aan de tentoonstelling gewerkt van concept tot uitwerking. Mijn bijzondere dank gaat uit naar de sponsoren: John Robben van Robben Art&Design en Edwin Teunissen van Technodesk.